real estate menu left
real estate menu right

logokuva1.jpg

PDF Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Administrator   
20.08.2008 10:11

25.4. Huomasimme kaksi talitiaista pöntön läheisellä oksalla istuvan kylki kyljessä kiinni. Olisikohan kaveri löytynyt?

26.4. Aamulla ensimmäinen risu oli ilmestynyt pönttöön. Oli vähän iso, eikä oikein toimi pehmusteena, mutta jospa taidot karttuisivat ja tulisi muutakin pesän pohjaksi.

27.4. Pientä järjestelyä pöntössä ja reviirin vartiointia.

28.4. Iltapäivällä, klo 15 maissa pöntön pohjalle alkoi ilmaantua risuja. Mutta talitintti se ei olekaan. Siis talven pöntössä yöpynyt talitiainen sai ainakin toistaiseksi luovuttaa pesäpaikan toiselle. Se ei ole sinitiainenkaan, koska päälaki on vaaleanruskea. Näyttää vähän pikkuvarpuselta, jonka levinneisyysalue ei kyllä ole Oulun seudulla. Pitää tarkistaa ornitologi-kälyltä asia.

29.4. Aikaisesta aamusta lähtien pöntössä on käynyt aikamoinen kuhina. Pesää pehmustetaan ja järjestellään ahkerasti ja lintupariskunta lentelee koko ajan pöntön lähistöllä. Ne näyttävät päättäneen asettua asumaan tuohon muutamaksi viikoksi. Aikaahan ei ole paljon. Jo ennen kesäkuun loppua poikaset ovat jo lähteneet matkoihinsa. Pienten tutkimusten jälkeen todettiin, että se on pikkuvarpus-pariskunta. Selvä musta läikkä valkoisessa poskessa, vaaleanruskea päälaki ja tavallista varpusta pienempi koko. On siis levinnyt ainakin Ouluun asti.

8.5. Näyttää pikkuvarpusella pehmusteiden asennus olevan hieman epäonnistunut. On kerännyt pöntön täyteen romua eikä taida itse mahtua sekaan enää ollenkaan. Jotakin muovikelmuakin on sattunut mukaan pesään. No, tällainen pesänrakentamistyyli taitaa kuulua pikkuvarpusen tapoihin.

7.6. Nyt on tapahtunut jo paljon. Pöntössä on kaksi poikasta, joista toinen on aika paljon toista isompi. Lisäksi pesän pohjalla on kaksi kuoriutumatonta munaa. Näyttäisi siltä, että ne ovat sen muovin alla ja voivat jäädäkin kuoriutumattomiksi.

Pesää tonkimassa 29.4.2008 klo 08.29 (Video 3Mt / 36 s)

Kaksi poikasta pesässä 7.6.2008 klo 08.29 (Video 3Mt / 36 s)

Viimeksi päivitetty 22.03.2009 11:34
 

Talitiainen ja pikkuvarpunen


Talitiainen (Parus major) on Euroopassa ja Aasiassa laajalle levinnyt tiainen. Sitä tavataan yleisenä ihmisten asuinpiirien lähellä, talvella siemeniä ja jyviä sisältävien lintulautojen tai ruokintapaikkojen ansiosta, kesällä pönttöjen. Talitiaisen kansanomaisempi kutsumanimi on talitintti. [Lähde: Wikipedia]

 

 

Pikkuvarpunen (Passer montanus) on laajalle levinnyt Vanhan maailman varpunen. Se on noin 14–16 cm pitkä ja 22–23 g painava varpusen sukulaislaji. Pikkuvarpusista suurin osa on olemukseltaan hieman varpusia sirompia. Tärkeimpiä eroja varpuseen ovat pähkinänruskea päälaki, musta täplä valkoisella poskella ja kirkassointisemmat äänet. Tyypillinen lentoääni on kova ”jäk, jäk”. Uros ja naaras ovat samannäköisiä keskenään. Nuoren linnun pään väritys on harmaansävyinen. [Lähde: Wikipedia]

 

 
Powered by Joomla!. Designed by: Joomla 1.5 Template, .me.uk tld hosting. Valid XHTML and CSS.